New Democracy #45: Democratie van een nieuwe generatie


Over de hele wereld laten jonge generaties van zich horen. Ze staken, demonstreren, organiseren en participeren. Met als doel: de democratie (en de wereld) redden. De uitdagingen van deze eeuw vragen namelijk om andere vormen en/of invullingen van democratie. Er is behoefte aan een nieuwe aanpak; bij thema’s van digital surveillance en abortus tot autocratie en klimaatverandering. Tijdens deze LIVECAST komt een nieuwe generatie van democratische denkers en doeners aan het woord over het vernieuwen van de democratie.

  • Glacier Kwong is een digitale rechtenactivist uit Hong Kong, die momenteel promoveert aan de Universiteit van Hamburg in Duitsland. Haar onderzoek richt zich op digitale rechten, gegevensbescherming en digitale ethiek in Hong Kong en China. Ze is sinds 2012 actief als politiek activist in Hong Kong en heeft in de pers en media commentaar geleverd op de politieke en digitale rechtenkwesties in Hong Kong. Ze schrijft nu regelmatig voor Apple Daily in Hongkong en Welt am Sonntag in Duitsland als columnist.
  • Dilara Bilgiç heeft net haar gymnasiumdiploma behaald. Als Koerdisch-Turkse Nederlander en ex-vluchteling is zij in aanraking gekomen met verschillende vormen van democratie. Ze publiceerde onlangs het boek De Black Box Democratie: een alternatief, zelflerend politiek systeem, waarin politici geen winnaars of verliezers meer zijn, burgers directe inspraak hebben, wetenschap een plek heeft en tegengestelde opvattingen worden geïntegreerd.
  • Lucas De Man is artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden, maakte o.a. de interactieve theaterperformance In Search of Democracy 3.0, en werkte in het afgelopen jaar met de Vereniging Nederlandse Gemeente samen aan de Thorbecke 2024 toekomstverkenning over lokale democratie en bestuur. Hierbij worden vijf thema’s besproken: Digitale democratie, Directe democratie, Democratische schaal, Inclusieve democratie en Burgerbestuur.
Photo credit: UN Women Gallery on VisualHunt.com / CC BY-NC-ND

Evenement gegevens

Event details


Evenementgegevens