Netwerkevenement Digitale Participatie


Digitale participatie heeft veel te bieden voor de (lokale) democratie. Toch is het soms de vraag of dit niet te ingewikkeld is en/of te veel organisatiekracht vraagt van gemeenten.

Ook is het (mogelijk) niet toegankelijk voor alle inwoners om hiervan gebruik te maken. Gemeenten als Midden-Groningen, Den Haag en Alphen aan de Rijn laten zien dat je in samenwerking met buurgemeenten tot veel in staat bent. Tijdens dit netwerkevenement duiken wij de praktijk in om meer gemeenten én inwoners gebruik te laten maken van digitale participatie.

Interesse? Sluit aan bij het tweede netwerkevenement van Democratie in Actie en Netwerk Democratie om meer te weten te komen over de mogelijkheden van digitale participatie!

Programma

15:30 – 15:35 Welkom en introductie
15:35 – 16:00 Paneldiscussie

Sprekers: Saniye Celik (Lector Diversiteit Hogeschool Leiden), Martijn Radstake (Projectleider provincie Groningen)
Moderator: Jeroen Bruijns, Projectleider Digitale Democratie DiA

16:00 – 16:45 Break-out sessie 1: Provinciedeals: praktisch voorbeeld van samenwerking

Sprekers: Martijn Radstake & Dion Coomans

In Groningen is het afgelopen jaar gewerkt aan een eigen participatieplatfora. Net als in de provincie Zuid-Holland is in Groningen met de ‘provinciedeal’ gestart. Democratie in Actie, provincie en gemeenten slaan de handen ineen om structureel werk te maken van digitale participatie. Hierbij zijn voorbeelden uitgewisseld én worden de platfora gezamenlijk ingezet voor regionale opgaven zoals omgevingsvisies. Hoe geef je zo’n samenwerking goed vorm en hoe kan iedere gemeente hiermee aan de slag? Martijn Radstake (Provincie Groningen), Dion Coomans (Democratie in Actie) en een aantal voorbeelden nemen je mee in de voordelen, drempels en mogelijkheden.

16:00 – 16:45 Break-out sessie 2: Inclusieve digitale participatie

Sprekers: Movisie (Daan de Bruijn/Mellouki Cadat) en Saniye Çelik
Inclusie is een belangrijke waarde in de democratie. Is iedereen in staat deel te nemen aan het democratisch proces én ideeën en opvattingen te uiten? Movisie en Saniye Çelik, Lector Diversiteit, nemen jullie mee in de essentiële vragen en tips om zoveel mogelijk diverse (groepen) inwoners te laten deelnemen aan digitale participatieprocessen. Hoe werk je succesvol samen met het maatschappelijk middenveld en buurtnetwerken om digitale participatie te verbeteren?

16:45 – 17:00 Afsluiting

Voor wie?

Beleidsmedewerkers, Communicatiemedewerkers, Gemeentelijke projectleiders, Wethouders en Raadsleden

Aanmelden

Meld je hier aan voor het netwerkevenement

 

Foto door lucas law via Unsplash

Evenement gegevens

Event details


Evenementgegevens

  • Datum:
  • Adres:


    Address: