Cryptokids

Hacken, inbreken en privacy Hacking, cyber crime and privacy


Cryptoparty voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud, georganiseerd door Netwerk Democratie, Waag Society en Bits of Freedom.

Foto van de CryptoKids workshop in de Waag

Met Cryptokids willen Waag Society, Bits of Freedom en Netwerk Democratie kinderen bewust maken van de principes achter het internet en van het belang van privacy. Kinderen groeien nu immers op in een tijd waarin internet, netwerken en data niet meer weg te denken zijn. Wij vinden het belangrijk dat ze deze termen niet alleen begrijpen, maar ook leren hoe ze op een bewuste manier met internet en privacy om kunnen gaan.

Na twee pilotversies in 2014, gaat in 2016 Cryptokids definitief van start. Het doel is een lespakket te ontwikkelen dat op school kan worden gebruikt.

Hoe zagen de eerste Cryptokids events eruit?
Tijdens de eerste Cryptokids-events leerden kinderen van alles over het internet. Hoe werkt het internet precies en hoe kan het eigenlijk dat je online spelletjes kunt spelen? Wat is websurfen en kun je dat doen zonder dat anderen het weten of zien welke pagina’s je bezocht hebt? Kun je elkaars laptop afluisteren, en hoe werkt dat dan?

Daarnaast leerden ze schrijven in geheimschrift, in het echt en op een computer. Ze ontdekten van alles over supergoede wachtwoorden en bekeken hoe je geheimen naar elkaar kunt mailen, zonder dat iemand er ooit achter komt. Tot slot gingen we samen een computer hacken – inbreken in een computer dus! Spannend!

Binnenkort meer informatie over de nieuwe editie van Cryptokids.

Blogposts:
Cryptokids #2 over datadingen en netwerken
“Best wel eng als vreemden alles over je weten”

Links:
Foto’s Cryptokids 2014

Cryptokids wordt mogelijk gemaakt door: