New Democracy #8: De inclusiviteit van stedelijke innovatie


Hoe Stadmakers en instituties kunnen samenwerken aan de inclusiviteit van maatschappelijke initiatieven

Op vele plekken in de stad geven Stadmakers invulling aan de publieke zaak. Ze maken een plek om samen te komen, doen ingrepen in de publieke ruimte of organiseren alternatieve publieke dienstverlening. De maatschappelijke initiatieven van Stadmakers zorgen voor dynamiek, energie en gemeenschapsvorming, en doen dat veelal in buurten en wijken waar dat niet vanzelfsprekend aanwezig is. Daar ligt gelijk een kritiek punt. Want in hoeverre sluiten de initiatieven aan bij behoefte en belevingswereld van de bewoners in deze delen van de stad. Deze avond stellen we ons de vraag hoe Stadmakers hun maatschappelijke initiatieven zo inclusief mogelijk kunnen maken. De samenwerking met de gemeente en andere instituties lijkt daarbij vruchtbaar te kunnen zijn.

Deze bijeenkomst gaan er twee korte films over stedelijke innovatie in première. Ze geven een inkijkje in twee mooie stadsinnovatie projecten: LolaLuid en WestSide in Amsterdam Nieuw West. Beide initiatieven hebben een sociale opdracht, ze willen iets toevoegen aan de wijk, de omgeving betrekken bij hun activiteiten, en bewoners een plek bieden. Maar die opdracht lijkt ook moeilijk. Er zijn culturele verschillen, mensen zijn niet geïnteresseerd in kunstevenementen, eten niet wat hen onbekend is, of komen simpelweg niet naar binnen. Hoe gaan zij hiermee om?

Tijdens deze avond willen wij de zin en onzin van stadsinnovatie onderzoeken. De films geven het startpunt van het debat. Onder andere  Stan Majoor gaat in gesprek met de initiatiefnemers van LolaLuid en WestSide over hoe deze projecten zich tot hun omgeving verhouden? Wat zijn hun ervaringen met bewoners, maar ook met de gemeente? Wat willen zij nu eigenlijk bereiken? En hoe zou de samenwerking met de gemeente en andere instituties kunnen bijdragen aan het verbeteren van de inclusiviteit?

Lola Luid. Un grand spectacle

Deze documentaire vertelt het verhaal van Lola Luid, een broedplaats en pop-up mall in Amsterdam Nieuw-West. Bart van Heesch en Emilie Kröner zijn de kwartier makers die ervoor zorgen dat een oud schoolgebouw een nieuwe invulling krijgt. Met als ideaal een vorm van leegstandsbeheer die van waarde is voor de buurt. Naast ruimte te bieden voor startups en winkels, wordt er ook van alles georganiseerd voor en door de buurt. Mensen bij elkaar brengen is al vrij lastig, maar al helemaal in een buurt die de afgelopen jaren kampt met hardnekkige sociaal-economische problematiek. Hoe Lola Luid de eerste maanden afgaat is te zien in: Lola Luid, Un Grand Spectacle.

Makers:
Emil van Eck
Sharony Bosma
Jac van Exter
Amba van Erkelens

Westside: An acquired taste, meer dan koffie

Deze documentaire vertelt het verhaal van bewonersvereniging Westside Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West. Het erbij aangesloten café wordt hoofdzakelijk gerund door twee bevlogen initiatiefnemers die buurtbewoners leren om gezonde broodjes te maken en cappuccino’s te zetten, in een buurt waar de Halal Fried Chicken veel klanten trekt en filterkoffie de standaard is. Goede bedoelingen ontbreken niet, maar wat als buurtbewoners de gezonde broodjes te hard vinden? Of is het juist goed om hen met nieuwe dingen in aanraking te laten komen? Moet je mensen alleen geven wat ze willen?

Makers:
Nina Groot
Pieter Kranenborg
Merel van Sliedregt
Paula Vermuë

Eindredactie films: Hilbert Kamphuisen en Margot Potemans

Evenement gegevens

Event details


Evenementgegevens