New Democracy #32: Tech for Good


In de 32e editie van New Democracy, Tech for Good, gaan we op zoek naar manieren waarop burgers de macht over technologie kunnen terug claimen. Technologische veranderingen gaan snel en de technologie voert al regie over een belangrijk deel van ons dagelijks leven. Hoe zorgen we ervoor dat burgers meer regie krijgen over technologie?  In gesprek met een all female panel: Marietje Schaake, Melanie Rieback, Giulietta Marani en Marleen Stikker over agency bij de strijd voor een vrij internet.

Nu in China burgers digitaal worden gemonitord en in Amerika de wet voor netneutraliteit wordt afgeschaft, is het tijd om na te denken over hoe technologie de belangen van burgers kan dienen. Dat is precies waar de wereldwijde Tech for Good-beweging zich op richt: de potentie van technologie om burgers te ondersteunen en sociale problemen op te lossen. Samen met vier vrouwen die op de frontlinie staan van digitale innovatie – Europarlementariër Marietje Schaake, hacker Melanie Rieback, ICT overheidsadviseur Giulietta Marani en internetpionier Marleen Stikker – gaan we het gesprek aan over het democratische gehalte van technologie en mogelijke acties: van bottom-up / DIY ingrepen tot Europees beleid.

Voertaal: Engels.

Sprekers:
Marietje Schaake: “De rechtsstatelijkheid van de online wereld is een van de belangrijkste thema’s van deze tijd”. Schaake, voorvechter van digitale rechten, heeft als Europarlementariër de laatste jaren aardig wat zoden aan de dijk gezet. Binnen de commissie internationale handel (INTA) is zij coördinator en woordvoerder over transatlantische handel en digitale handel. Daarnaast is Schaake lid van de commissie Buitenlandse Zaken (AFET) en de subcommissie mensenrechten (DROI). Ook is ze oprichter van de parlementaire Intergroup voor de ‘Digitale Agenda voor Europa’. Zo streeft haar Europese ‘bug bounty’ project ervoor om hackers te belonen om de veiligheid van veelgebruikte open source software te verbeteren, zoals VLC-player. Ook zet ze zich in om regels en afspraken vast te leggen in de wet om zo transparantie van algoritmen af te dwingen en verspreiding van nepnieuws door bots tegen te gaan.

Giulietta Marani is senior-adviseur bij ICTU. Bij ICTU werkt zij momenteel aan een open source innovatie ecosysteem om overheden te helpen om innovaties te delen en als één overheid te innoveren. Een platform dat uitgaat van samenwerking, delen en hergebruik van informatie. Ook schreef Marani mee aan het boek ‘The Legal Aspects of Blockchain’ over de implicaties van blockchain voor mensenrechten, het werk van de Verenigde Naties, smart contracts, identiteit, data management en cryptocurrencies.

Melanie Rieback is oprichter en CEO van het bedrijf Radically Open Security, ‘s werelds eerste non-profit adviesbureau voor computerveiligheid. In tegenstelling tot andere cybersecurity bedrijven opereert Radically Open Security op basis van transparantie en open source. Volgens Rieback zijn openheid en veiligheid niet met elkaar in tegenspraak. Met een team dat bestaat uit een internationaal netwerk van ethische hackers en cybersecurity-experts helpen ze bedrijven en ook overheden om de eigen digitale veiligheid te verbeteren. Met deze aanpak kreeg Radically Open Security de 50ste plaats in de MKB Innovatie Top 100. Ook won Rieback in 2017 de TIM Award voor de meest innovatieve IT-leider van Nederland. Voorheen was Rieback Assistant Professor of Computer Science aan de VU en deed baanbrekend onderzoek.

– Marleen Stikker is oprichter van Waag. In 1993 ontwikkelde zij als ‘burgemeester’ van De Digitale Stad de eerste gratis toegangspoort en virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 startte zij Waag, een sociale onderneming die bestaat uit het onderzoeksinstituut voor creatieve technologie en sociale innovatie en Waag Products, dat bedrijven lanceerde als Fairphone, de eerste eerlijke smartphone ter wereld. Marleen is actief betrokken bij de Open Design en Creative Commons-beweging en gelooft dat de samenleving open technologieën nodig heeft om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

Aanmelden: via Pakhuis de Zwijger | Facebook event

>> Bekijk de livestream: https://www.youtube.com/watch?v=P9yoyi-osu8

 

Evenement gegevens

Event details


Evenementgegevens

  • Datum:
  • Adres:


    Address: