maandag - 25 oktober, 2021 25 oktober, 2021

DiA Dialoog: De Toekomst van de Digitale Democratie (video)


Hoe ziet digitale participatie er over vijf jaar uit? En wat is er voor nodig om dat te bereiken? Deze vragen stonden centraal tijdens de DiA Dialoog ‘De Toekomst van de Digitale Democratie’ die Netwerk Democratie samen met Democratie in Actie organiseerde op 30 september 2021 in Amsterdam.

Tijdens de DiA-Dialoog gingen experts van overheden, kennisinstituten, toolontwikkelaars en ervaringsdeskundigen met elkaar in gesprek over de ambities en concrete stappen in de ontwikkeling van digitale democratie in Nederland. Het plenaire gedeelte van de bijeenkomst was live te volgen via een livestream.

De DiA-Dialoog bestond uit 3 onderdelen:
1. Paneldiscussie onder leiding van Jeroen Bruijns (projectleider digitale participatie VNG) met:
• Nelise Doornenbal (Citizenlab)
• Jasper Ludolph (METT)
• May-Britt Jansen (gemeente Amsterdam)
• Bart Karstens (Rathenau Instituut)
Lees hier een verslag van de paneldiscussie.

2. Lezing van Rudy van Belkom (Stichting Toekomstbeeld der Techniek) over de betekenis van (digitale) participatie van inwoners en hoe dit zich volgens hem de komende tijd gaat ontwikkelen.
Lees hier een samenvatting van Rudy’s lezing.

3. Gesprekstafels (toekomstschets), waar aanwezigen ambities en acties voor de toekomst van de digitale participatie formuleren. Specifiek op de subthema’s: inclusie, functionaliteit, interne organisatie, buurtkracht en mate/fase van invloed.
Lees de resulterende ambities en concrete stappen in onze publicatie ‘De toekomst van de digitale democratie’.

Kijk de video van het plenaire gedeelte terug: