maandag - 12 september, 2022 12 september, 2022

Vertaalwedstrijd voor jonge Europeanen


De Europese Unie heeft 24 officiële talen. Een bijzonder gegeven dat elk jaar wordt gevierd met de vertaalwedstrijd voor jongeren: Juvenes Translatores. De 16e editie vindt plaats op 24 november 2022. Inschrijven is mogelijk tot 20 oktober van dit jaar.

De vertaalwedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Europese Commissie en vindt gelijktijdig plaats op deelnemende scholen in heel Europa. Elk jaar vertalen zo’n 3.000 scholieren in de hele Europese Unie een tekst van één bladzijde vanuit een van de officiële EU-talen naar een andere officiële EU-taal. Zij kiezen zelf naar welke officiële EU taal ze willen vertalen. Dit jaar kunnen middelbare scholieren die geboren zijn in 2005 meedoen.

2022 is het Europees Jaar van de jeugd. Jongeren staan dit jaar dan ook centraal in de te vertalen teksten. In deze tijd van grote veranderingen en wereldwijde vraagstukken zijn onze jongeren aan zet. Kennis van vreemde talen zal hen erbij helpen voor anderen open te staan, hun blikveld te verruimen en andere culturen begripvol tegemoet te treden.
Vertalers van de Europese Commissie beoordelen de inzendingen en selecteren per EU-land de beste vertaling. De 27 winnaars worden voorjaar 2023 uitgenodigd voor de prijsuitreiking bij de Commissie in Brussel, samen met hun ouders en leerkrachten.

Kijk hier voor meer informatie over Juvenes Translatores.

Europe Direct Amsterdam logo