maandag - 21 september, 2015 21 september, 2015

Deepening Democracy

E-Motive workshops in Nederland


In kader van het Deepening Democracy project van E-motive zullen onze samenwerkingspartners uit Uganda (CEW-IT) en Brazilië (Inesc) vanaf 28 september 2015 op werkbezoek komen in Nederland. In de tien dagen dat ze hier zijn is er een gevarieerd programma met workshops omtrent Deepening Democracy.

Het eerste deel van de uitwisseling draait om Youth Influencing the Policy Agenda. Op 28 september vindt in de middag een round table plaats vinden in de Tolhuistuin. We zullen hier de ervaringen die we in Nederland hebben opgedaan met onze partners delen rondom het thema ‘jeugdwerkloosheid’ en agenda-setting door jongeren . Aanwezigen bij dit gesprek zijn, naast onze partners, Nevin Özütok (Groen Links stadsdeel Amsterdam Oost), Coen van Heteren (Dynamo), Nies Medema (journalist, Jongeren Persbureau Gibraltar) en Lodewijk Berkhout (beleidsmedewerker in de aanpak van jeugdwerkeloosheid aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

‘s Avonds vindt in Pakhuis de Zwijger een publieksprogramma plaats in het kader van Buurtcommunities waarbij ingezoomd wordt op de methode van ‘youth manifesto’s’ en het Open Source platform/software Ushahidi. De avond zal worden ingeluid met de ervaringen van onze uit Uganda en Brazilië partners in het Youth Manifesto project. Hierna is het woord aan twee Nederlandse jongerenorganisaties (Jongerenplatform Amsterdam Oost en Team Catapult) die een eigen jongerenplatform hebben ontwikkeld op basis van Ushahidi. Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing zal hierop reageren en de dialoog aangaan. De avond wordt vervolgd met een workshop Ushahidi. Emmanuel Oluka (CEW-IT) en Michael Vermeer (Jongerenplatform Amsterdam Oost) presenteren de specificaties van het platform Ushahidi, waarna het publiek hiermee aan de slag zal gaan.

We vervolgen de ‘Youth Influencing the Policy Agenda’ workshops op 29 september met een field trip in Amsterdam Oost. Het doel van deze field trip is om een beeld te krijgen van de verschillende manieren waarop jongeren in staat worden gesteld om hun stem te laten horen in de democratie. De field trip zal daarom starten in de Meevaart waar we bezoek krijgen van Archipel (o.v.b.) en waar Pierre Mehlkopf (directeur Meevaart) met ons in gesprek zal gaan over de ideeën achter de Meevaart. Daarnaast krijgt het hele gezelschap een technische workshop over Ushahidi van Emmanuel Oluka. Het tweede deel van de dag vindt plaats in Amsterdam Zuidoost. In de Heesterveld Community zullen Clean Hustle en NoLimit een presentatie geven over wat zij betekenen voor de jongeren in de buurt. Daarbij zal er uitleg worden gegeven over hoe Heesterveld een plek is geworden voor jonge ondernemers uit Zuidoost. De dag wordt afgesloten bij Kamers met Kansen, waar MBO leerlingen van 18 tot 26 jaar met risico op schooluitval op weg worden geholpen naar een startkwalificatie. Zij krijgen van Kamers met Kansen een steuntje in de rug in de vorm van een kamer en coaching.

De workshops omtrent ‘Youth Influencing the Policy Agenda’ worden op woensdag 30 september afgesloten in de Tolhuistuin. De round table en de fieldtrip worden geëvalueerd, en de partner organisaties blikken vooruit op hun toekomstige samenwerking.

Samen met de partners zullen we de daaropvolgende dag starten met de workshop omtrent het project Thematic Budget. Onderdeel van deze workshop is een bezoek aan Movisie in Utrecht en een field trip naar Wijkbelang Emmerhout in Emmen. De uitwisseling wordt afgesloten met een tweedaagse workshop bij Oxfam Novib omtrent het Deepening Democracy project in zijn geheel.

We zijn te volgen via twitter #emotiveprogram #deepeningdemocracy @netwerkdem en uiteraard ook via onze Facebookpagina.

Na afloop van de workshops houden we jullie op de hoogte met een blogverslag.