Gij Zult Openbaar Maken


Transparantie in wetgevingsprocessen en het openbaar bestuur

Netwerk Democratie organiseert in samenwerking met de Raad voor Openbaar Bestuur en de Universiteit Leiden de publieksbijeenkomst ‘Gij zult openbaar maken’ over transparantie in openbaar bestuur en wetgeving.

Recent publiceerde de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) het rapport ‘Gij zult openbaar maken’. Het rapport heeft als belangrijkste conclusie dat actieve openbaarheid vanuit de overheid het vertrouwen van de burgers in de overheid bevordert. Het vergelijkend WODC-rapport dat de Universiteit Leiden in opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie uitvoerde, laat zien dat het wetgevingsproces in Nederland transparanter kan.

Prof. Drs. Jacques Wallage en Dr. Hans-Martien ten Napel zullen in deze bijeenkomst ingaan op deze rapporten. Daarna gaan politici en wetenschappers hierover met elkaar in debat.

In een paneldiscussie gaan politici en wetenschappers hierover met elkaar in debat. De politici zijn: Linda Voortman, Tweede Kamerlid Groenlinks, Charlotte Maas, wetenschappelijk bureau VVD en Roos Vermeij, Tweede Kamerlid PvdA. De wetenschappers zijn: Munish Ramlal, Bureau nationale Ombudsman, Reijer Passchier, Universiteit Leiden, Stephan Grimmelikhuisen, Universiteit Utrecht.

Netwerk Democratie sluit deze dag af met de lancering van Volgdewet.nl. Een website waarmee het wetgevingsproces gevolgd kan worden en aangeeft op welk moment je invloed kunt uitoefenen.

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Meer informatie: Yvette Jeuken (Netwerk Democratie), yvette@netdem.nl

Evenement gegevens

Event details


Evenementgegevens

  • Datum:
  • Adres:


    Address: