Debat – Democratische Vernieuwing


Op het Kennisfestival van de UvA Universiteitsdag 2017

Terwijl het verlangen naar meer inspraak van de burger op landelijk niveau met argusogen wordt bekeken, wordt op lokaal niveau druk geëxperimenteerd met vormen van democratische vernieuwing. Wat werkt en wat niet?

De UvA Universiteitsdag is het jaarlijkse evenement voor medewerkers en alumni van de Universiteit van Amsterdam. Middagonderdeel van het programma is het Kennisfestival, dat bestaat uit lezingen, debatten en optredens. In de eerste ronde, van 13:30 – 14:30. staat het debat “Democratische Vernieuwing” op de agenda. Josien Pieterse gaat namens Netwerk Democratie in debat met andere gasten Niesco Dubbelboer, Sarah de Lange, Tom van der Meer en Jan Paternotte.

Sinds het sneuvelen van de gekozen burgemeester in 2005 is er in Den Haag weinig animo voor democratische vernieuwing. Burgerinitiatieven en referenda zoals over het associatieverdrag met Oekraïne stuiten op grote scepsis bij de gevestigde partijen. Intussen is op lokaal niveau een ware democratische revolte gaande en wordt, geïnspireerd door de Vlaamse schrijver David van Reybrouck, volop geëxperimenteerd met vormen van deliberatieve democratie, referenda en inspraak van gelote burgers.
Wetenschappers, politici, deskundigen uit de samenleving én het publiek nemen de werking van democratische vernieuwing onder de loep. Wat werkt en wat niet?

Meer informatie en aanmelden
De Universiteitsdag van de UvA vindt plaats op 17 juni van 10:30 tot 17:30. Bekijk het volledige programma hier.

Je kunt je aanmelden als UvA student, UvA alumnus, (oud-)medewerker of als introducé(e). Ga hiervoor naar de volgende aanmeldpagina. Deelname is gratis voor (oud-)medewerkers, studenten en recent afgestudeerden. Voor alumni en introducées is de toegang respectevelijk €25/€35.

Evenement gegevens

Event details


Evenementgegevens