Debat democratische innovatie


Debat over democratische vernieuwing met David van Reybrouck (G1000, Belgie) en James Mwirimi (Cew-it, Oeganda)

Er moet nieuw leven inde de Democratie ingeblazen worden. Tot die conclusie komen cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck en James Mwrimi, nationaal coördinator van Cew-it, Oeganda.

Donderdag 31 oktober
Tijd: 20.00 – 21.30
Pakhuis de Zwijger, kleine zaal

Debat over democratische vernieuwing met David van Reybrouck (G1000, Belgie) en James Mwirima (Cew-it, Oeganda) met Maarten Huygen (NRC) als moderator.

Er moet nieuw leven in de de Democratie ingeblazen worden. Tot die conclusie komen cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck en James Mwrimi, nationaal coördinator van Cew-it, Oeganda.

David van Reybrouck laat in zijn onlangs verschenen boek ‘Tegen Verkiezingen’ zien dat steeds minder mensen zich gerepresenteerd voelen in het huidige politieke bestel. Van Reybrouck ziet mogelijkheden om burgerinspraak vast onderdeel te maken van de politieke besluitvorming door de invoering van een systeem van loting. De auteur van de bestseller ‘Congo. Een geschiedenis’ en ‘Pleidooi voor populisme’ was twee jaar geleden mede-organisator en woordvoerder van de G1000, de grootste burgertop in Europa.

James Mwirima, nationaal coördinator van Cew-it, Oeganda zette zich ook in voor het vergroten van vertrouwen van burgers in de politiek en het verstevigen van politieke representatie. Mwirima introduceerde in 2010 een nieuw democratisch model waarin burgers politieke issues van onderop agenderen. Politici verbinden zich aan deze issues door een sociaal contract. Op deze manier kunnen volksvertegenwoordigers beter verantwoordelijk worden gesteld voor hun handelen. James Mwirima zal vanuit zijn ervaringen met Cew-it reageren op de ideeën van David van Reybrouck.

De avond wordt gemodereerd door Maarten Huygen, chef opinie van het NRC Handelsblad.

Dit avondprogramma hangt samen met de conferentie Borders to Cross (van 29 t/m 31 oktober in Pakhuis de Zwijger) en het symposium Renewing Democracy (31 oktober in de Brakke Grond) en wordt georganiseerd door Netwerk Democratie, G1000, de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Leuven ism Oxfam, Pakhuis de Zwijger en NRC Handelsblad

Evenement gegevens

Event details


Evenementgegevens

  • Datum:
  • Adres:


    Address: