Op 8 en 9 februari ’17 was Netwerk Democratie te gast als caseholder bij de Design Challenge op de Hogeschool van Rotterdam, met als doel het stimuleren van studenten tot innovatieve ideeën voor de Smart City van morgen.
Hoe kan technologie en de daarmee verzamelde data, worden ingezet om nieuwe verbinding mogelijk maken in de stad? Deze vraag werd gesteld aan studenten Communicatie, Media en Informatietechnologie van de Hogeschool van Rotterdam tijdens de drie daagse Design Challenge. Volgens organisatoren Saskia Best en Frank Bosboom maakt technologische ontwikkeling nieuwe dingen mogelijk, maar vraagt het ook om een nieuwe aanpak in het ontwerpproces. Met de Design Challenge willen ze studenten stimuleren om innovatief te leren denken door ze te verbinden met uitdagingen rechtstreeks uit de praktijk.
Samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken was Netwerk Democratie opdrachtgever in het onderdeel Smart Democracy. De casus die wij de studenten boden komt voort uit het ‘E-participatie tools in Nederland’ project waarin Netwerk Democratie, samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Waag Society, het gebruik van open source e-participatie tools in Nederland wil stimuleren. Een goed voorbeeld van hoe succesvol zo’n platform kan zijn is het IJslandse YourPriorities. Met 70.000 deelnemers op een populatie van 120.000, en 10 tot 15 door de gemeente behandelde burgervoorstellen per maand, laat YourPriorities zien dat een nieuwe verbinding tussen de burger en de politiek zeker mogelijk is (1). Wij vroegen de studenten om na te denken hoe zo’n platform er in Nederland uit kan zien en hoe we deze het beste kunnen introduceren. Daarbij stelden we hen de vraag:
Hoe kan een gemeente er voor zorgen dat burgers mede-eigenaar worden van een online platform ter bevordering van de democratie?
Deze opdracht heeft twee aspecten. Op de eerste plaats stelt het de vraag hoe technologie een gemeenschap mede mogelijk kan maken, of gebruikt kan worden ter promotie ervan. Ten tweede nodigt het uit om na te denken over hoe een gemeenschap eigenlijk werkt en hoe je mede-eigenaarschap kan faciliteren.
Er was een goede sfeer tijdens de challenge en het was geweldig leuk om de studenten zo hard en enthousiast aan de slag te zien gaan met onze opdracht. Vele groepjes werkten tot laat in de avond door, gedreven om de volgende dag een zo compleet mogelijk voorstel te kunnen presenteren.
De meeste presentaties focusten zich op de verbinding tussen locatie en de burger. Zo had een team had het idee om een 3D ‘pop up’ versie van een wijk te maken, zodat burgers daar zelf aanpassingen kunnen doen in de publiek ruimte, bijvoorbeeld het planten een boom. Andere burgers kunnen daar vervolgens dan weer over stemmen. Een tweede team had, soortgelijk aan YourPriorities, een online platform bedacht waar burgers een voorstel kunnen doen dat gekoppeld is aan een bepaald gebied. Andere burgers kunnen vervolgens op het voorstel stemmen en verschillende argumenten voor of tegen aandienen. Het derde team focusten zich meer op de promotie, door een interactief billboard te ontwerpen waar burgers met hun smartphone direct over een voorstel kunnen stemmen.
Hoewel de door de studenten bedachten concepten vooral gericht waren op de technologische mogelijkheden, en daarbij vooral bestaande manieren om mede-eigenaarschap te creëren hadden benut, was het duidelijk dat ze zich serieus met deze uitdaging uiteen hadden gezet. En daarmee is de eerste stap naar mede-eigenaarschap van deze maatschappelijke uitdaging gemaakt.
Met deze input zet Netwerk Democratie het werk aan dit project voort met als doel om burgers en lokale overheden kennis te laten nemen met de mogelijkheden van digitale democratie.