maandag - 15 mei, 2017 15 mei, 2017

Nederlandse Your Priorities tool online

Voor e-participatie in de Nederlandse lokale politiek


Als onderdeel van het Netwerk Democratie project ‘E-participatietools in Nederland’ is een website gelanceerd waarop Nederlandse gemeentes en burgers kunnen experimenteren met e-participatie. De tool is gebaseerd op het IJslandse ‘Your Priorities’, ontwikkeld door Róbert Bjarnason.

Neem een kijkje op yrpr.e-dem.nl om te zien hoe de tool werkt. De tool is met name bedoeld voor lokale overheden om binnen bepaalde gebieden of thema’s voorstellen op te halen van bewoners. Iedereen kan een voorstel indienen, argumenten voor of tegen aandragen of ideeën en argumenten op en neer stemmen. Vanaf september / oktober 2017 zal de software van deze Nederlandse Your Priorities samen met die van de twee andere tools open source beschikbaar staan op de site; gemeentes kunnen echter nu al op dit platform experimenteren.

De Nederlandse Your Priorities staat ook op Pilotstarter van VNG. Gemeenten die met de tool willen experimenteren kunnen ook hier aan deelnemen. Deelnemers kunnen op die manier zien wie er nog meer geïnteresseerd zijn om met digitale participatie tools te experimenteren en kunnen bovendien profiteren van een pilotmanager van VNG, die met hen kan meedenken en ondersteunen in het implementatie proces.

De volgende bijeenkomst in het E-participatie tools in Nederland project van Netwerk Democratie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Waag Society vindt plaats op 20 juni 2017. Tijdens deze bijeenkomst komt Miguel Arana Catania, participatie projectmanager van Madrid, vertellen over het gebruik van de tool Decide Madrid voor participatief begroten. Dit is de derde tool die beschikbaar komt online. We nodigen gemeenten die hierin zijn geïnteresseerd uit om een mail te sturen naar Anne de Zeeuw via anne@netdem.nl