woensdag - 24 augustus, 2022 24 augustus, 2022

Doe mee aan de masterclass Netpolitiek 2022


Om onze informatiemaatschappij de komende jaren succesvol te besturen is stevige kennis over technologische ontwikkelingen cruciaal. Werk jij aan de digitale samenleving en wil je meer weten over onderwerpen zoals digitale transparantie, publieke waarden op het internet en besluitvorming over grote tech-platforms? Meld je dan hier aan voor de Masterclass Netpolitiek 2022.

Doel van de masterclass Netpolitiek

Het doel is om jou als (toekomstige) besluitvormer in de informatiemaatschappij actuele kennis, praktische handvatten en relevante voorbeelden te geven waarmee je weloverwogen standpunten kunnen innemen.

De masterclass Netpolitiek is een unieke serie bijeenkomsten met sprekers van Amnesty International, Bits of Freedom, Openstate foundation, Internet Society, Waag Futurelab, Racism and Technology Center en onszelf: Netwerk Democratie. Gedurende de masterclass ontwikkel je brede kennis over internetpolitiek. Er is veel ruimte voor informele uitwisseling en reflectie. De Masterclass Netpolitiek levert je unieke inzicht en brengt je in contact met een relevant netwerk van andere belanghebbenden uit allerlei verschillende internetdisciplines. De masterclass wordt georganiseerd door Sara Spaargaren, Marit Hoefsloot, Sander van der Waal en Paul Suijkerbuijk. De moderatie en begeleiding van de bijeenkomsten wordt verzorgd door Paul Suijkerbuijk.

Wanneer, waar en hoe

De bijeenkomsten vinden afwisselend online en offline plaats tussen 10 oktober en 12 december 2022 telkens op maandagavond van 20:00 tot 22.00 uur. De fysieke bijeenkomsten zullen plaatsvinden in het Theatrum Anatomicum van De Waag in Amsterdam. Er is slechts beperkt plek, dus reserveer snel je plaats via deze link.

De masterclass bestaat uit een reeks van interactieve avonden waarin het volgende plaatsvindt:

  • Elkaar leren kennen. Het aan elkaar introduceren van de deelnemers is een belangrijk deel van de Masterclass. Verwacht ook veel onderlinge begeleide discussie.
  • Negen sessies waarin sprekers uit de deelnemende organisaties hun kennis delen. Hierin wordt bewust zoveel mogelijk voorbij het lezing format gegaan. Onderwerpen als bestuurlijke transparantie en e-democratie, privacy en data-issues, digitale sociale innovatie, internet governance en wetgeving komen aan bod. Grote vragen over vrijheid, bestuur, burgerschap, ethiek en macht in het digitale tijdperk komen via deze onderwerpen beter in zicht.
  • Elke sessie kent een workshop deel waarin we aan de slag gaan met technologie of met de vraag hoe deze kennis en inzichten verder te verspreiden zijn binnen de eigen context, of naar het brede publiek.
  • De masterclass serie eindigt met een unconference waarin de deelnemers zelf een keuze maken voor een onderwerp voor verdere uitdieping
  • Rode draad voor het programma is de ‘Public Stack’. De Public Stack is een methode die helpt om inzicht te krijgen in de wijze waarop technologie is bedacht, ontworpen en ontwikkeld.

Reader

Deelnemers van de masterclass krijgen een reader toegestuurd met daarin informatie over alle sprekers, en vooral achtergrondinformatie over de onderwerpen die tijdens de zeven avonden worden behandeld. Hierin vindt je relevante achtergrondteksten die de discussie naar een hoger plan helpen tillen, maar ook voorbeelden en videos die de onderwerpen helpen voorbereiden.

Op de website www.technologiebeleid.nl worden meer algemene canonieke bronnen en concepten aangereikt die kritisch denken over technologie ondersteunen. Belangrijke filosofische perspectieven en fundamenten, zoals het verschil tussen technologisch determinisme en sociaal constructivisme, worden hier uit de doeken gedaan. Maar er zijn net zo goed toegankelijke documentaires te vinden.

Geïnteresseerd? Schrijf je dan in!

Vragen en antwoorden

Wat is de doelgroep van deze masterclass?

De masterclass is gericht op mensen die in hun werk een geïnformeerde keuze willen maken over internet, technologie en de impact daarvan op de maatschappij. Werk je bij een gemeente, provincie of de rijksoverheid? Of misschien bij een bedrijf dat technologie ontwikkelt? Ben je een journalist? Werk je in de rechtspraak? Is er een andere goede reden dat jij hier geïnteresseerd in bent? Kort gezegd: maak jij keuzes over de samenleving of juist over technologie? Dan is deze masterclass voor jou bedoeld. Alle leeftijden zijn welkom, niveaus variërend van studenten tot bestuurders.

Wat ga ik van deze masterclass leren?

Je ontwikkelt tijdens deze masterclass een beeld van het hele stelsel van het internet, de impact ervan op onze maatschappij en dagelijks leven. Onder dit stelsel vallen de technische werking, de besluitvorming, de regels en de ethische afwegingen die hierbij komen kijken. Dus: wat is het internet en wat doet het? Ook breng je gelijk in de praktijk wat je geleerd hebt door hands-on, interactieve onderdelen.

Hoe zijn de masterclasses gestructureerd?

Bij iedere masterclass zullen sprekers en oorspronkelijke denkers een visie presenteren over een specifiek onderwerp. Er zal veel ruimte zijn voor informele uitwisseling en reflectie en elke avond zal een interactief onderdeel hebben.

Wat kost de masterclass?

De masterclass, bestaande uit 9 bijeenkomsten, kost €750 excl BTW per deelnemer. Het is mogelijk de masterclass voor dit bedrag aan te bieden, omdat deze wordt georganiseerd door non-profit-partijen en deels gesubsidieerd wordt. We willen dat de masterclass toegankelijk is voor zoveel mogelijk mensen die er baat bij kunnen hebben. Zijn deze kosten alsnog te hoog voor jou, bijvoorbeeld om dat je niet werkt bij een bedrijf met een scholingsbudget of omdat je student bent? Dan is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een beurs. Motiveer in dat geval bij jouw aanmelding waarom jij gebruik zou willen maken van deze beurs. Bij toekennen van de beurs kost de masterclass €75.

Kan ik of mijn bedrijf een donatie doen?

Als je geïnteresseerd bent in het investeren in de toekomst van deze masterclass, laat het ons dan weten via netpolitiek@protonmail.com. Met jouw bijdrage maken we de volgende masterclass mogelijk.

Aanmelden

Aanmelden kan via deze link.

Organisatie van de Masterclass

De masterclass wordt georganiseerd door Sara Spaargaren, Marit Hoefsloot, Sander van der Waal en Paul Suijkerbuijk. De moderatie en begeleiding van de bijeenkomsten wordt verzorgd door Paul Suijkerbuijk.

Hoofdfoto: “If you can’t open it (and take it apart), you don’t really own it”. – Marleen Stikker

 

logo racism and technology center

logo open state foundation

logo Bits of Freedom

Logo Internet Society NL

logo Amnesty International

logo Waag

logo Netwerk Democratie