dinsdag - 12 januari, 2021 12 januari, 2021

Directeurswissel Netwerk Democratie

Josien Pieterse stopt als directeur van Netwerk Democratie


Per 1 januari 2021 stopt Josien na 10 jaar als directeur en mede-oprichter van Netwerk Democratie. Zij draagt de functie over aan Anne de Zeeuw en Tessel Renzenbrink. Netwerk Democratie werd in 2011 door Josien Pieterse en Mieke van Heesewijk opgericht als platform voor democratische innovatie.

De afgelopen tien jaar was Netwerk Democratie mede initiatiefnemer van de klokkenluiderswebsite PubLeaks, inmiddels breed gedragen door een scala aan nationale dag en weekbladen. Daarnaast was zij initiatiefnemer van Voorjebuurt, een crowdfundingplatform voor buurtinitiatieven. Zowel PubLeaks als Voorjebuurt zijn inmiddels zelfstandige stichtingen. In 2014 ontving Netwerk Democratie van Vrij Nederland de oeuvreprijs ‘Radicale Vernieuwers’.

Netwerk Democratie is initiatiefnemer van de reeks New Democracy i.s.m. Pakhuis de Zwijger en bestuurslid van de European Civic Forum (Brussel). Sinds 2016 richt de organisatie zich op digitale democratie. In 2018 ontving Netwerk Democratie de tweede prijs van de jaarlijkse Innovatie Award van de Internet Society voor het E-dem platform.

Na tien jaar is het tijd om de leiding over te dragen aan twee vrouwen die met groot enthousiasme het stokje overnemen. Anne de Zeeuw is sociaal wetenschapper met een MA in Cultural Analysis en Antropologie. Ze werkt al ruim vier jaar bij Netwerk Democratie en heeft inmiddels veel ervaring als projectmanager opgedaan. Haar hart ligt bij het verbeteren van de samenwerking tussen burgers onderling en burgers en de overheid. Tessel Renzenbrink heeft een MA in Filosofie en heeft tien jaar ervaring als tech-journalist met een focus op de impact van digitale technologie op de samenleving. Anne en Tessel vullen elkaar inhoudelijk goed aan en hun expertise valt samen met de doelstellingen van de stichting.

Josien Pieterse is sinds 2009 tevens mede-oprichter en directeur van Framer Framed, een platform voor kunst en cultuur, met een expositieruimte in Amsterdam. De tentoonstellingen bevinden zich op het snijvlak van hedendaagse kunst, visuele cultuur en politiek. Zij zal zich vanuit die functie blijven bezighouden met de thema’s democratie, burgerschap en technologie. Josien zal voorzitter blijven van de Consul Democracy Foundation, gebaseerd op democratie-platform ontwikkeld door de gemeente Madrid. Een open source, deelbare en privacy-aware tool voor directe democratie en economische empowerment van burgers. Daarnaast is Josien voorzitter van (A)WAKE: programmastichting van MONO (Rotterdam).

Netwerk Democratie zal zich de komende tijd richten op twee speerpunten: het versterken van open source digitale democratie en de democratisch zeggenschap over digitale technologie. Volg onze website en nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.

Photo source: https://www.imago-images.de / Josien Pieterse at the presentation in a panel on the final conclusions of the G1000, the citizen’s summit, Brussels, Belgium.