Wie is wij in Europa?


Europa is van niemand, zo lijkt het. Met de macht op afstand, de markt die dicteert en de bureaucratie die compliceert, drijven velen weg van de EU. In de zesde aflevering van de debatserie Wie is wij? onderzoekt de Tussenruimte bij EMMAin samenwerking met de Groene Amsterdammer, Buro EU en EDIC Amsterdam wat ons nog zou kunnen binden in Europa.

In een debat van anderhalf uur leggen we de stem van de Nederlander en het werk van de EU-parlementariers naast elkaar.

buro-eu.nl

Welke kans biedt het continent nog? Met een economische, een immigratie- en een representatiecrisis achter de kiezen. Met mensen die zich verlaten, niet meer gehoord voelen. Met politici die niet uitgelegd krijgen wat ze in het complexe Europa voor elkaar krijgen. Met het oosten dat lonkt naar autoritaire leiders. Het westen dat worstelt met Brexit. Het zuiden dat zich steeds meer achtergelaten voelt. En het noorden dat verstijft op zijn centen lijkt te zitten.

Op initiatief van de Franse President Emanuel Macron kreeg elk land zijn burgerraadpleging-EU. En ook de Europese commissie zocht naar wat de burgers willen. Maar wat kwam er uit? Wat is het dat we willen? Wat bindt ons? En wat wordt met die inzichten gedaan?

Prof.dr. Paul Dekker van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) presenteert de zorgen en de wensen van de Nederlanders als het Europa aangaat. Op verzoek van de Europese Raad vonden in alle 27 EU-landen een burgerraadpleging plaats. Het SCP deed onderzoek in Nederland, als bijdrage aan de EU-brede burgerraadpleging. De publieksversie van dit onderzoek wordt in deze Tussenruimte gepresenteerd.

Dr. Mendeltje van Keulen, lector The Changing Role of Europe aan de Haagse Hogeschool, sprak Nederlandse Europarlementariërs over hun werkzaamheden in de afgelopen vijf jaar. Ze publiceerde daar onlangs het boek Wat doen ze daar eigenlijk? over en komt vertellen wat er in het Europees Parlement met de stem van de kiezer gebeurt.

In het kort
Waar en wanneer? Dinsdag 21 mei 17.30 tot 19.00 uur – De Tussenruimte bij EMMA, Wijnhaven 88 Den Haag

Waarover? Twee dagen voor de Europese Verkiezingen. Een debat over democratie van onderop. De stem van de straat. Het complexe werk van de EU-parlementariër. Over Europa als droom en als nachtmerrie. Aflevering 6 in de serie Wie is wij? De paradoxale samenleving.

Met wie?

– Prof. dr. Paul Dekker (Sociaal en Cultureel Planbureau), medeopsteller van het rapport Wat willen Nederlanders van de Europese Unie?
– Dr. Mendeltje van Keulen, lector The Changing Role of Europe aan de Haagse Hogeschool, schrijver van Wat doen ze daar eigenlijk?
– Stefanie Schuddebeurs (oprichter van De Luisteracademie) verzamelt perspectieve en meningen over Europa met haar reizende “Buro EU”.
– Josien Pieterse, (Netwerk Democratie) onderzocht in het project EUCrowd hoe digitale technieken democratische processen kunnen versterken en faciliteerde mede de EU-burgerraadpleging voor Nederland.
– Columnist: Rutger van der Hoeven is buitenlandredacteur van De Groene Amsterdammer. Hij schrijft over internationale kwesties. Hij is tevens docent geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.
– Gespreksleider: Bas Mesters reisde voor de Groene Amsterdammer in de serie Wie is wij? door Europa en zag de kiemen van een broederschapsrevolutie die twee kanten kan opgaan.

Voor wie? Mensen die zich afvragen wat we moeten met Europa. Mensen die op zoek zijn naar Europa. Beleidsmakers, journalisten, docenten, communicatieprofessionals, onderzoekers, politici en natuurlijk iedereen die persoonlijk geïnteresseerd is.

Toegang? Gratis
Aanmelden? Reserveer een plekje via de Tussenruimte.

Evenement gegevens

Event details


Event Details

  • Date:
  • Adres:


    Address: