Amsterdammers over Europa


Samen met het pop-up Buro EU trekt Netwerk Democratie kriskras door Amsterdam, van Oost naar (Nieuw-)West, Centrum en Noord. In aanloop naar de Europese verkiezingen van 23 mei 2019 gaan we hier op zoek naar de mening van Amsterdammers over Europa. De verkiezingen worden veel gebruikt om stemmen te verzamelen voor of tegen de EU, maar zijn mensen wel voor of tegen? Wat zijn de argumenten waar kritische perspectieven op gestoeld zijn? En staan die echt zo ver af van ‘pro-Europeanen’, zoals sommige politieke partijen doen denken?

“Vroeger waren mensen nog twee dagen echt maatschappelijk betrokken, nu zie je dan politici non stop bezig zijn te liegen.”

“Ik hoop dat de volgende generatie harmonie in Europa kan brengen”

 

De resultaten van de gesprekken vormen een portret van Amsterdammers over Europa vastgelegd in tekst en film. Naast Amsterdam werd er ook geluisterd in Apeldoorn en Maastricht. Bekijk hieronder het overzichtsfilmpje ‘Op zoek naar Europa’.

 

 

 

 

Op zoek naar Europa

Bekijk hieronder de korte themafilmpjes met een portret van de meningen en ideeën van verschillende Amsterdammers:

Amsterdammers over Europa

Amsterdammers over wat er beter kan in Europa

Amsterdammers over hun identiteit

Amsterdammers over de Europese verkiezingen

Amsterdammers over de toekomst van Europa

 

De verhalen van Amsterdammers worden onder andere gepresenteerd op maandag 20 mei tijdens New Democracy: Common Europe en dinsdag 21 mei tijdens ‘Wie is wij in Europa?’ in de Tussenruimte in Den Haag.