New Democracy #40: Staat van de Nieuwe Democratie


In de afgelopen vier jaar hebben we met honderden (inter)nationale sprekers en bezoekers inzicht, kennis, do’s & don’ts, alternatieve modellen en nieuwe instrumenten voor democratische innovatie verzameld, besproken en ontwikkeld. We gingen in gesprek over thema’s als (digitale) commons, de rol van burgemeesters, digitale platformen, co-creatie, democratisch onderwijs, maatschappelijk leiderschap en modellen voor een democratisch georganiseerde economie. Wat heeft deze vier jaar ons opgeleverd?

Wat gaan we doen?

We nodigen al onze sprekers en gasten uit om gezamenlijk terug én vooruit te blikken op de staat van de nieuwe democratie tijdens deze speciale 40e editie van New Democracy. Welke instrumenten, modellen en vormen hebben ons verder geholpen, en welke uitdagingen liggen er voor ons?

Het begin van New Democracy
We openen de avond met een terugblik op 39 New Democracy bijeenkomsten en de speciale publicatie, met initiatiefnemers Josien Pieterse (Netwerk Democratie), Joachim Meerkerk (HvA, destijds Pakhuis de Zwijger) en John Grin (UvA).

De eerste twee exemplaren van de publicatie ‘4 jaar New Democracy’ (zie onder) worden overhandigt aan wethouder Rutger Groot Wassink en de twaalfjarige Imane Valk (Jong Plein ’40-’45).

Update – Nieuwe Democratie in de praktijk
Vervolgens geven een aantal doorgewinterde nieuwe democratie denkers en doeners een update van hun grootste inzichten van de afgelopen jaren.

  • Nanke Verloo (UvA), Masja Ottenheim (DOOR) en Charlot Schans (Stadmakersfonds) over co-creatie, participatie en stadmaken.
  • Ahmed Aarad (Open Source & Overheid, Backme.org), over digitale democratie.
  • Najah Aouaki (Javakwartier) en Redouan Boussaid (Plein ’40-’45), over democratische economie.

De Staat van de Nieuwe Democratie (EN)
In gesprek met wethouder Rutger Groot Wassink, Denis Roio (Dyne.org), AJ Kruiter (Instituut voor Publieke Waarden) en voormalig locoburgemeester Civil Society van Athene, Amalia Zepou (Bloomberg Fellow in Government Innovation bij LSE Cities).

De Toekomst van de Nieuwe Democratie
Aan het eind van de avond blikken we vooruit naar de toekomst van de democratie. Waar moeten het democratisch denken en doen de komende jaren over gaan?

Publicatie: 4 jaar New Democracy

Vier jaar programmeren over de transitie naar een nieuwe democratie? Dat moeten we vastleggen! Daarom presenteren we tijdens de 40e editie van New Democracy deze speciale publicatie.

Met bijdragen van de nieuwe democratie doeners, denkers en organisers: Josien Pieterse, John Grin, Manu Claeys, Sheila Foster, Charley Fiedeldij Dop, Miguel Arana Catania, Yago Bermejo, Anne de Zeeuw, David Klotsonis, Joachim Meerkerk, Albert Jan Kruiter, Sandra Bos, Jornt van Zuylen en Natasja van den Berg.

Kijk de eerste aflevering terug – New Democracy #1: In Transition

Op 20 januari 2016 vond de 1e editie van New Democracy plaats als startpunt van een verkenning van radicale, culturele en creatieve praktijken van democratische innovatie in Nederland, Europa en de rest van de wereld. Kijk hier de eerste bijeenkomst terug:

Evenement gegevens

Event details


Event Details