Hoe beschermen we burgerrechten in snel digitaliserende steden?
Het internet is onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. Het is waar we elkaar ontmoeten, leren en winkelen. Het is ook een essentieel hulpmiddel voor het realiseren van (kansen)gelijkheid, rechtvaardigheid en billijkheid. Maar wie zit er achter de knoppen? Waar staan de digitale rechten onder druk en hoe houden we de burgerrechten geborgd?
Tijdens de conferentie Cities for Digital Rights praten we over de dilemma’s en gaan we op zoek naar oplossingen samen met burgers en stadsbestuurders. Digitale rechten zijn een doorlopende wereldwijde uitdaging, waarbij de steden in de frontlinie liggen. In steden worden we geconfronteerd met de impact van grote technologiebedrijven. Hier is het vaak als eerste invoelbaar waar mensen behoefte aan hebben en waar het wringt.
De rechten van de burgers worden bedreigd in de openbare ruimte, thuis en op het werk wanneer er gebruik wordt gemaakt van technologieën met beperkte wettelijke of technische bescherming. Regelmatig verschijnen krantenkoppen over digitaal misbruik, het verkeerd gebruik van informatie: vrijheid van meningsuiting wordt gecensureerd; persoonlijke informatie, inclusief onze bewegingen en communicatie, wordt opgeslagen zonder bewuste toestemming; op sociale media wordt steeds vaker geïntimideerd en aangezet tot haat. Dit kan democratische processen en de publieke opinie ondermijnen.
Steden dienen vaak als laboratoria van nieuwe technologieën voor nieuwe producten van startups en grote technologiebedrijven. Technologie maakt het leven van bewoners gemakkelijker, maar rechten van burgers staan onder druk: overal worden data verzameld en de beslissingen die algoritmen maken zijn niet transparant.
Gelukkig begrijpt een groeiend aantal steden dat ze aan zet zijn. Zo hebben Eindhoven en Amsterdam principes voor de digitale stad opgesteld. Steeds meer bedrijven en non-profits sluiten zich aan bij deze principes van Tada.city. Internationaal krijgt de coalitie van steden voor digitale rechten ook steeds meer voet aan de grond. Toch moet er meer gebeuren. Overheden, bedrijven en non-profits kunnen en moeten meer doen om digitale rechten te beschermen. Het is tijd voor steden die echt werk maken van de digitale rechten van hun inwoners.
Programma
09.30 – 12.30 uur Ochtendprogramma
De conferentie Cities for Digital Rights bestaat uit een ochtendprogramma met keynotes van nationale en internationale sprekers, waaronder Bianca Wylie, digitale-rechtenactivist in Toronto en CTO’s uit steden als Londen en Helsinki. Touria Meliani, wethouder Digitale Stad Amsterdam, opent de conferentie en geeft een overzicht van de Agenda Digitale Stad die onlangs werd gepubliceerd. Sprekers:
- Touria Meliani (wethouder Digitale Stad Gemeente Amsterdam)
- Bianca Wylie (digitale burgerrechtenactivist bij Digital Rights Now)
- Marleen Stikker (mede-oprichter en directeur Waag)
- Ger Baron (Chief Technology Officer gemeente Amsterdam)
- Mikko Rusama (Chief Digital Officer Helsinki)
- Theo Blackwell (Chief Digital Officer London)
12.30 – 13.30 uur Lunch
13.30 – 16.30 uur Break-outs
Het middagprogramma bestaat uit een aantal open spaces waarin we gerichte tracks zullen aanbieden.
1. Citizen perspectives – Our moral compass
In deze track staat het burgerperspectief op de digitalisering van de leefomgeving centraal. Wat heb je nodig om vrij te kunnen bewegen in de digitale samenleving? Hoe willen wij als bewoners van een toenemende gedigitaliseerde omgeving leven? Welke waarden vinden wij belangrijk? Hoe willen wij ons verhouden tot technologie? En hoe laten wij onze stem horen?
In drie gespreksrondes kijken we met verschillende sprekers naar de kaders waarin vrijheid kan floreren in de digitale stad. Deze track is een samenwerking tussen onder andere: Netwerk Democratie, Democracy International, Portuguese Platform for Women’s Rigths, European Civic Forum, Nyt Europa, Euroregion Baltic en AEKS.
2. Digital rights dilemma’s – Data ethics in practice
Slimme laadpalen, camera’s met gezichtsherkenning, GPS tracking en algoritmes die gunstigste verkeersroutes voor je berekenen. Steden digitaliseren in rap tempo en dat heeft gevolgen voor de bescherming van mensenburgerrechten. In dit onderdeel staan de ethische dilemma’s in de digitale stad centraal en is er aandacht is voor tools, guidelines en sprekende voorbeelden, die je helpen om weloverwogen beslissingen te nemen of je mening te vormen. Deze track is een samenwerking tussen onder andere: Waag, Tada en VNG
3. Cities for Digital Rights for International collaborations
Hoe werken we internationaal samen om steden over de hele wereld te helpen met het beschermen van de burgerrechten? In deze track staat het internationale perspectief centraal. Hoe bewaak je burgerrechten in gedigitaliseerde steden wereldwijd? Hoe gaan we om met de internationale aandacht voor ethische vraagstukken in relatie tot technologie? We zien een internationale coalitie als krachtige gesprekspartner van tech bedrijven. In deze track onderzoeken we deze internationale samenwerking op dit onderwerp.
4. Empowering citizen resilience
Kritische burgers hebben een belangrijke rol in een vitale samenleving. Juist nu de dilemma’s in onze leefomgeving steeds gecompliceerder worden door toenemende digitalisering, is het belangrijk dat mensen alert blijven en bijdragen aan een inclusieve en eerlijke samenleving waarin iedereen mee kan komen. Deze track is bedoeld om burgerinitiatieven te ondersteunen en biedt ruimte voor matchmaking tussen fondsen en initiatieven die zich bezighouden met digitalisering en burgerrechten. Er zullen dan ook een aantal fondsen aanwezig zijn die opzoek zijn naar nieuwe initiatieven die de positie van de burgers kunnen versterken.
Locatie: Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, 1011 WB, Amsterdam
Koop een dag ticket en reserveer een plekje voor de conferentie via de We Make the City website.
Foto: Alphons Nieuwenhuis