New Democracy Special met Bas Heijne -De Liberale Leegte


In gesprek over elite-haat, populisme, pragmatische haalbaarheidspolitiek en de toekomst van onze liberale democratie.

Elitehaat wordt gezien als een van de belangrijkste factoren in het hedendaagse populisme (onder links en rechts, van onderop en van binnenuit). Maar elitehaat is slechts een symptoom van een diepere onvrede: een groeiende afkeer van het liberalisme. Het liberale denken is gebaseerd op politieke strijd, maar de rivaliserende ideologieën op links en rechts (socialisme en conservatisme) zijn verzand in zuiver pragmatische haalbaarheidspolitiek. Er is alleen nog de praktijk, geen ideologie of visie voor de toekomst. Wat te doen met deze kritiek op het liberalisme en de verwerping van het liberale wereldbeeld? Moet het liberalisme anno 2020 worden aangepast of vernietigd?

Over de sprekers
-Bas Heijne is schrijver, essayist en columnist. Hij publiceerde romans en verhalen. Daarnaast schreef hij spraakmakende essays, waaronder Onredelijkheid (2007), Moeten wij van elkaar houden? (2011), Onbehagen (2016), Staat van Nederland (2017) en Wereldverbeteraars (2017). In 2017 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend werk.

-Myrthe Hilkens is een publiciste en freelance journaliste. Tussen 2011-2013 was ze driemaal (tijdelijk) Tweede Kamerlid voor de PvdA. Ze werd herkozen bij de verkiezingen van 2012, met ruim tweeduizend voorkeurstemmen. In 2013 stapte ze uit de partij omdat haar idealen niet strookten met de wijze waarop het politiek systeem functioneert.

-Wouter Ubbink is voorzitter van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Hij geeft leiding aan het bestuur en de vereniging en onderhoudt contacten met de Tweede Kamerfractie en het bestuur van GroenLinks.
Hielke Onnink is Voorzitter van het CDJA, CDA-jongeren. Hij werd op zijn zestiende CDA-lid en in 2017 Algemeen Bestuurslid bij het CDJA namens Groningen.

-Jesse Koops is de voorzitter van de Jonge Socialisten (JS). Het afgelopen jaar heeft hij zich hard gemaakt voor eerlijke betaling van jonge werkende mensen als bestuurslid van FNV Jong.

Mens/onmens – Bas Heijne 

Wat is waar – wat de feiten je vertellen of wat je wilt geloven?
Wie ben je – een vrij individu, of zoek je houvast in de groep tegen de rest?

Steeds beter weten we hoe de mens in elkaar steekt. We weten waarom we geneigd zijn in hokjes te denken, waarom we liever verbroederen met mensen die op ons lijken dan met vreemden. En ook hoe gemakkelijk mensen gemanipuleerd kunnen worden, via sociale media en door politici.

 • In Mens/Onmens onderzoekt gelauwerd essayist en columnist Bas Heijne de twee grote obsessies van onze tijd: waarheid en identiteit. In een heldere stijl stelt hij de vragen waar het om gaat: hoe kunnen we solidair zijn in een wereld die steeds meer versplinterd is, waarin iedereen op zoek is naar iets groters en het algemeen belang het zo vaak aflegt tegen het eigenbelang? Mens/Onmens is een scherp, persoonlijk essay over hoe je mens kunt zijn in een gepolariseerde wereld.

 

Picture of Bas Heijne by NRC

Evenement gegevens

Event details


Event Details

 • Date:
 • Adres:

  Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 Amsterdam

  Kaartjes:

  Make a reservation

  Address:

  Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 Amsterdam

  Tickets:

  Make a reservation