Open en Vrij


Let’s Fix the Internet #5

Tijdens de vijfde Let’s Fix the Internet bijeenkomst op 4 juni 2014 laten we (Waag Society, Internet Society en Netwerk Democratie) zien wat een open en vrij internet werkelijk betekent. Met uiteenlopende invalshoeken.

Het is nu een jaar geleden dat klokkenluider Edward Snowden, voormalig NSA-medewerker de wereld wakker heeft geschud en geheime documenten onthulde waardoor de grootschalige surveillance door de VS aan het licht kwam. 20 jaar na het ontstaan van internet, vinden we de rol die internet in ons leven en onze maatschappij speelt vanzelfsprekend.

Maar wat betekent het bijvoorbeeld dat het Europees Parlement netneutraliteit gered heeft? Houden (Nederlandse) internet providers zich wel aan netneutraliteit? Ook nemen we de rechtszaak ‘Burgers tegen Plasterk’ onder de loep. En we maken een uitstapje naar Turkije; daar bereikte de internetcensuur de afgelopen weken een hoogtepunt met de afsluiting van YouTube en Twitter op bevel van premier Erdogan.

Sprekers
Alexander Blom (Budget Phone, ISOCnl), advocaat Christiaan Alberdingk Thijm (Brandeis, UvA), Europarlementariër Marietje Schaake en internet & policy consultant Filiz Yilmaz spreken over recente ontwikkelingen rond dit thema.

Alexander Blom vertelt over het Open Internet project. Hij presenteert het eindrapport over het gedrag van Nederlandse providers dat Open Internet NL uitvoerde. Hij onderzocht of vaak gebruikte toepassingen zoals internettelefonie (SIP en Skype), Whatsapp (XMPP), Youtube, Bittorrent en Spotify geblokkeerd of ‘geshaped’ worden door internetproviders.

Christiaan Alberdingk Thijm gaat in op de zaak ‘Burgers tegen Plasterk’. Een coalitie van burgers en organisaties, waaronder Internet Society Nederland, is een rechtszaak gestart tegen de Nederlandse Staat, vertegenwoordigd door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Zij eisen dat de Staat stopt met het gebruiken van gegevens die niet in overeenstemming met de Nederlandse wet zijn verkregen. Wat is de rol van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM)?

Filiz Yilmaz (Internet Society Turkey) geeft inzicht in de recente internetcensuur in Turkije over de afsluiting van You Tube en Twitter. Hoe is dat gegaan zowel in technisch als democratisch opzicht? Hoe hebben de spelers zich opgesteld, zoals overheid en de bedrijven? Wat is de stand van zaken nu?

Menso Heus (Internet Protection Lab) zal ingaan op de rol van digitale vrijheid en burgerrechten.

Programma
19.30 – 20.00 Inloop
20.00 – 21.30 Sprekers
21.30 – 22.00 Drinks & bites

#Let’sFixTheInternet

Zie ook: http://waag.org/nl/event/lets-fix-internet-5-open-en-vrij

Evenement gegevens

Event details


Event Details

  • Date:
  • Adres:


    Address: