Monday - November 11, 2013 November 11, 2013

Plattelands parlement 2013

Burgerinitiatief in beeld


Op 16 november vond voor de vijfde keer het PlattelandsParlement plaats: het platform voor politici en plattelandsbewoners om in direct contact problemen én oplossingen uit te wisselen.

Het PlattelandsParlement stond in 2013 volledig in het teken van burgerinitiatieven. Het Plattelands Parlement werd georganiseerd door Netwerk Democratie, de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, Netwerk Platteland en de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen.

Door het hele land schieten de burgerinitiatieven als paddestoelen uit de grond. Maar gemakkelijk is het niet. Een burgerinitiatief opzetten vraagt inzet en doorzettingsvermogen. Sommige initiatieven komen op hun weg hindernissen tegen, die nogal eens door overheden worden opgeworpen.

Wat krijgen burgers op eigen kracht voor elkaar op belangrijke thema’s als wonen, (mantel)zorg, groen, (duurzame) energie, voorzieningen voor jongeren, glasvezel en onderwijs? Wat kan het rijk doen om het initiatiefnemers gemakkelijker te maken? En wat verwachten initiatiefnemers van de overheid?

Bezoekers konden hun gedachten wisselen met leden van de Tweede Kamer over de vraag hoe de rijksoverheid burgerinitiatieven beter kan faciliteren. Zo kon men zijn kennis delen, nieuwe mensen ontmoeten, elkaar inpireren en elkaar tot de acties aan zetten die een vitale plattelandssamenleving ten goede komen. Er was een afwisselend programma met workshops, inspirerende sprekers, speeddates met Kamerleden en meer.

Via Plattelandsparlement.nl vindt u al het nieuws, blogs en informatie over de thema’s van het toenmalige event, en alle informatie over aankomende events.