Wie bepaalt de agenda?

Agenda-setting door burgers volgens een Oegandese methode Agenda-setting for citizens following Ugandan methods


Een uitwisseling van kennis en expertise rondom bottom-up besluitvormingsprocessen

Netwerk Democratie is al enige jaren betrokken bij het Emotive uitwisselingsprogramma van Oxfam Novib. De Ugandese organisatie CEW-IT is in dit verband samenwerkingspartner.

Emotive maakt het mogelijk voor organisaties om samen te werken. Kennis uit te wisselen, expertise op te bouwen en van elkaar leren staat hierin centraal.

CEW-It is hierin een interessante partner omdat de Civil Society Organization (CSO) projecten opzet waarmee zij trachten de burger een centrale rol te laten spelen in de Ugandese democratie en daarmee in het democratische besluitvormingsproces. Initatieven zoals het Citizens Manifesto en de Neighborhood Assemblies vormen voor Netwerk Democratie een belangrijke inspiratiebron voor nieuwe projecten.

In de afgelopen jaren heeft CEW-IT een actieve bijdrage geleverd aan de door Netwerk Democratie georganiseerde bijeenkomsten, waaronder ‘Crowdsource de Grondwet’ en ‘Borders to Cross’. In januari 2015 zal het team opnieuw Nederland bezoeken om een workshop te geven.

Een team van Nederlandse organisaties is van 22 november t/m 29 november naar Uganda geweest voor een werkbezoek. Dit team bestond uit: Pieter Rozema (KNHM), Pat van der Jagt (Alterra), Sandra Bos (HvA), Joachim Meerkerk (Pakhuis de Zwijger), Wim Hiemstra (ETC), Mellouki Cadat (Movisie) en Josien Pieterse & Yvette Jeuken van Netwerk Democratie (de organisatoren van het werkbezoek). De kennis die zij als team hebben opgedaan wordt ingezet voor een project dat hier in Nederland uitgevoerd wordt: Wie bepaalt de Agenda.

Bekijk hier de video van de reis naar Uganda

Lees hier het twitterverslag van Joachim Meerkerk (Pakhuis de Zwijger), en bekijk hier de foto impressie van Mellouki Cadat (Movisie).

Januari 2015 bezochten twee teamleden van CEW-IT Nederland om te zien hoe de kennis uit Uganda wordt ingezet in de Nederlandse context. Bekijk hier de video met zowel het bezoek aan Uganda en het bezoek in Nederland.

Volg Emotive op Facebook, twitter of LinkedIn (group: E-motive)

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie